Lalu Lintas Keyakinan

LALU LINTAS KEYAKINAN
————————–
Datok : “Ape kereje kau malar temenong tu cu..”

Cucu : “Eh datok rupenye….. tekejot kamek…Nda bah tok, mikerkan keyakinan same pendapat orang yang macam-macam bah..pening palak kamek…”

Datok : “Ka’ ti die lah cu eh… ngape kau pulak yang pening, uros jak diri kau..”

Cucu : “Bukan gitu’ tok.. cobe bayangkan kalok keyakinan atau pendapat tu macam mobel angkotan umum.. nda ke tiap hari tabrakan, belanggar teros, malah banyak yang mati berebot jalan.. masing-masing supir ngaku punye die, belawanan arah agik…naaa kite jadi penumpang ni yang pening dibuat supir tu….”

Datok ; “Betol ugak istilah kau tu.. jadi yang kau maksod dengan supirnye tu siape..”

Cucu : “Yang banyak bawa penumpang lah tu tok….masing-masing ngaku jalan die punye..”

Datok : “Arosnye ade aturan lalu lintasnye ye cu…”

Cucu : “Dah lengkap dan paleng canggih agek tok… tapi mane duliiii..dikabarkan kalo die tak mao ndengar cakap… eeh malah kite dileterkannye….”

Datok : “Oooo itulah supir keyakinan dan pendapat jaman NOW cu…”

Cucu : “Balak datok eh gaoool…”

———-albarakahstudies———-

Mungkin tulisan ini juga menarik...  Wanita Indonesia is The Real Wonder Woman

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

%d blogger menyukai ini: